Om Jockfall

Boende i Jockfall

Jockfall är en tidigare småort och tidigare tätort i Överkalix kommun, med 53 invånare (2010). Orten ligger på Kalixälvens östra strand, vid vattenfallet Jockfallet, cirka 15 km norr om norra polcirkeln och 45 km norr om Överkalix. Kalixälvens enda laxtrappa finns i Jockfallet. 2014 passerade här nästan 7 200 laxar. 2015 hade folkmängden inom småorten minskat till under 50 personer och denna upplöstes. Som tätort hade Jockfall namnet Jokk. Stavningen Jock har också använts för orten.


Den första nybyggaren i Jockfall hette Jockim Mickelsson. Han nämns första gången i kyrkböckerna när han gifter sig år 1654.


Jockfall är bekant för sitt laxfiske och som en fiskedestination. I Jockfall finns förutsättningar för forspaddling, vandring samt cykel- och snöskoterturer utmed med det nätverk av gång- och cykelstigar/skoterleder som sammanbinder bland annat historiska skogsarbetar- och flottarkojor.


Jockfall är en av tävlingsplatserna i "Världens längsta fisketävling", Harrens dag, som anordnas i slutet av juli varje år